Mindennapi döntéseink… A választás szabadsága

Drága Aranka barátnőmnek egyszer ellopták a táskáját amikor épp egy városligeti rendezvényen dolgozott. Minden ismerőse a táskáját kereste. Akkor ő még dohányzott, tudtam mennyire fontos neki akkor és ott egy szál cigaretta. Szó szerint lejmoltam egy szál cigit a forgatagban, megkértem gyújtsák is meg, mert én nem dohányzom és megfogni is alig tudtam, annyira undorodom a cigarettától. Eltartott karral, minél távolabb tőlem, égő cigivel mentem hozzá és amikor meglátott, zokogott, hogy képes voltam neki cigi hozni. Ő tudta, hogy meg sem fogom a cigarettát, még dobozban sem, nem hogy égve.

Akkor és ott nekem, ő sokkal fontosabb volt, mint a cigarettához fűződő viszonyom.

Mindig van választásunk. Ez az alap.

 

A választás, a szabad akarat kinyilvánítása, hiszen én megtehetek valamit magamért vagy valakiért, akit szeretek, vagy a barátomért is, azért mert ő nekem fontos.

A nap minden pillanatában választások elé vagyunk állítva, a mi döntésünk, mit és hogyan teszünk.

Az is a mi saját döntésünk amikor lustaságból vagy csak mert „nincs kedvem” nem teszünk meg valamit, aztán az időjárásra vagy a egyéb jól hangzó kifogásokra hivatkozunk.

Itt jegyezném meg, hogy néha KELL lustálkodni és a semmit is csinálni! A fontos annyi, hogy ezt is szabad döntésünkből tegyük és vállaljuk fel. Ezeket hívhatjuk kreatív órának is…

Jusson eszedbe, hogy mindig Te döntesz!

Jól érzed magad és ezért teszel is érte és a saját jóérzésedért hozol meg döntéseket a nap minden pillanatában.

A másik választás, elfogadod a körülményeket és beállsz a sorba, átadod a felelősséget és mást segítesz a céljához.

Egyik sem rossz vagy jó, csak az előbbi felelősséggel jár, az utóbbinál lehet másra hivatkozni.

A választás szabadsága a tiéd.

Mi döntjük el, hogy megteszünk, vagy nem teszünk meg valamit.

Ki állunk az elveinkért, a céljainkért és teszünk érte, vagy elfogadjuk mások elveit és céljait és az övékéért tesszük meg.

Ha kiállunk magunkért az mindig felelősséggel jár és aztán ha éppen nem úgy sikerül ahogyan terveztük, akkor nem kenhetjük másokra, akkor nem lesz bűnbak körülöttünk, „ő akarta, nem én” típusú mondatok, értelmüket vesztik.

Lehet, hogy amikor először kiállunk a saját elképzeléseinkért a környezetünk, (szülők, férj, feleség, szomszéd, barát, barátnő, főnök, kolléga, stb. ) furcsán fog rád nézni, .. „Te nem ilyen vagy!”

Miért milyen vagyok?

Ha fontos számodra az illető, akkor kérdezd meg tőle, beszéld meg vele, mi az, ami számára furcsa volt? CSAK AKKOR, ha FONTOS NEKED AZ Ő VÉLEMÉNYE!

Ő mit szeretne, és amit ő szeretne, abban Te hol vagy?

Azt látom, hogy vannak nagyon sokan körülöttem, akik mások elvárásainak akarnak megfelelni a saját álmaikat is akár háttérbe szorítva.

Jön valami olyan helyzet, életszakasz, bármi ahol egy pillanatra elveszíthetjük szem elöl a saját céljainkat, és könnyebbnek látszik, IGEN, könnyebbnek látszik, a másik ember célját követni.

Aztán rádöbbenünk, hogy hoppá hoppá, hova is megyek??? és irányt váltunk.

Kommunikációban, cselekedetben, hozzáállásban és úgy elég sok mindenben.

Ilyenkor mondják azt, jajjajajjj, te nem ilyen vagy!

Igen. A fejlődés, változással jár.

A változáshoz döntés kell.

A szokásainkban is változás lesz, mert ez a fejlődés része.

Amikor „te nem ilyen vagy” típusú mondatot megkapod, először ÖRÜLJ, mert SIKERÜLT!!! aztán tudjad, hogy az is benne lehet, hogy már nem lehet téged irányítani, szokatlan lesz mások számára az is, hogy másképpen teszel, vagy mondasz dolgokat.

Ez is a fejlődés része.

Gratulálok!! Szívből gratulálok, ha ide eljutsz.

A választásunk, hogy megtesszük-e a következő lépést saját magunkért, lehet ez annyi, hogy amit magamnak kitűztem, és ezek az igazán „apró” dolgok, például: rendet rakok a garázsban, a konyhaszekrényben, felhívok reggel 20 ügyfelet, elmegyek futni, átrendezem a szobám, stb.. ezek azok, amelyek maximum 40-60 percesek, de a jó érzésünket folyamatosan edzésben tartják, és előre visznek.

Önbizalom erősítésnek is igen csak kiváló apró lépések.

Vannak sokkal nagyobb lépések is mint például, megtanulok egy új szakmát vagy további tudást szerzek abban a szakmában, kifestem a lakást, a bakancslistámon az egyik célomért konkrét lépéseket teszek, stb.

A választás a tiéd.

Mindig.

A nap minden pillanatában.

Ha az életeden, a bevételeiden akarsz változtatni, akkor érdemes szem előtt tartani Albert Einstein egyik mondását (ez a kedvencem) „A hülyeség megfogalmazása: ugyanazt csinálni és más eredményt várni”.

Azért kell megtenni olyan dolgokat, amiket esetleg eddig nem tettél meg, vagy számodra új, ismeretlen, mert ez a fejlődési folyamat része.

Az ismeretlen nem rossz, csak még nem mutatkozott be.

Sokszor ez a kis huncut a lehetőség álruhájában, ismeretlenként mutatkozik be.

Ismerd meg, próbáld ki és döntsd el, neked megfelel-e?

Ha igen, folytasd, ha nem akkor hagyd abba, a tapasztalat tanulságával.

A választás szabadsága a tiéd.